Hela havet stormar i Uppsala

Maria Andersson, Siewet Öholm, Ruben Agnarsson. Finns det några journalister kvar på Världen i dag sedan Felicia Svaeren fick sparken och Ulf Ekman blev ansvarig utgivare? Det här kunde vi som kände till tidningen förutspå redan för ett år sedan. Livets ord och Ulf Ekman hade en klädsam distans till tidningen i dess begynnelse och man satte en ära i att ha representanter från olika samfund i redaktionsledningern. Men han nöjde sig inte med det. Han medverkade mer och mer i tidningen och var aktiv i kulisserna i kraft av sin styrelseplats.

Redan när Carin Stenström lämnade tidningen förra året slutade jag prenumerera på den. Den var tydligt på väg utför. Nu är den bortom all räddning. Det spelar ingen roll vad de individer säger som för tillfället satts att leda tidningen som något slags marionettfigurer. Och ingen kompetent journalist kommer frivilligt att sätta sin fot på en tidning som leds av en pastor.

Pingströrelsen drev Dagen på den tiden jag  jobbade där. Jag tyckte det var en bra lösning eftersom det gav trogna läsare och en stadig ekonomi. Men då skulle det ha varit omöjligt med en pastor som ansvarig utgivare eller chefredaktör. Där rådde alltid vattentäta skott. Detta hade byggts upp under generationer.

Livets ord har ingen tradition att driva en dagstidning. Det märks och det kommer stå tidningen dyrt. Strax blir den sällantidning för att så småningom dö sotdöden. Kom ihåg var ni läste det först.

Mikael Kindbom
ordf. KP

2 comments to Hela havet stormar i Uppsala

  • Erika C

    När jag var reporter på Dagen 1984-86 var en tidigare pastor/missionär chefredaktör och ansvarig utgivare. Det gick väl hyggligt ändå. Hur många ”generationer” menar du att det tar?
    Själv är jag tidigare pastor och numera chefredaktör. Det gäller att vara medveten om vem man är, var och varför. Även journalister behövs i tjänst för Guds rike.

  • Svante Rumar

    ”Jag ringde Lewi Pethrus som var styrelsens ordförande, chefredaktör och ansvarig utgivare.” (Sverre Larsson i Världen i Dag om tidningen Dagens stormiga historia. Publicerad 2011-04-18) Appropå: ”Då skulle det ha varit omöjligt med en pastor som ansvarig utgivare och chefredaktör. Där rådde alltid vattentäta skott”.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>