Krönikören Hakelius om mod

hakelius_1

Han är konservativ och har skrivit över 800 krönikor i LO-ägda Aftonbladet. Mest skäll får han för motstånd mot homosexuella adoptioner och andra icke politiskt korrekta åsikter.

– Men man får vara beredd på motstånd om man ska utmana medieeliten, sa Johan Hakelius på KP: s lunchmöte i dag måndag den 30 november.


Utfrågaren kunde inte låta bli att kommentera Johan Hakelius klädsel. Han var för dagen iklädd sin omtalade brittiskt inspirerade tweedkavaj.

– Jag var på Utbildningsradion innan, skyllde han lite ursäktande på.
Men han sa också att journalister brukar kommentera hans klädsel.

hakelius_2– Och det kanske är bra, då tänker de inte på om jag säger något dumt, skojade han.


Johan Hakelius har varit chefredaktör på numera nedlagda Finanstidningen och ledarskribent på SvD. Han skriver för Axess och och har författat flera författat, bland annat senast Döda vita män om några engelska adelsfigurer som fått fin kritik. Men mest känd är han för krönikorna i Aftonbladet där inget ämne tycks främmande för honom och där takhöjden är hög.


– Det var faktiskt svårare att få in vissa artiklar i Svenskan. På Aftonbladet har jag aldrig blivit refuserad.


Johan Hakelius lanserade en teori kring det där inför de 20-talet åhörarna på Café Utsikten i Stockholm.

– Jag tror att på SvD var man livrädd för att få moderatstämpeln på sig. På Aftonbladet är man rädd för att förknippas för mycket med Socialdemokraterna. LO är krasst kommersiella. Därför kan jag ta ut svängarna.
Röstar du borgerligt?

-Jag röstar faktiskt aldrig, tycker inte politik är så viktigt som man vill göra det till. Det finns betydligt viktigare saker. Människor förhåller sig till politiker ständigt men de struntar i att träffa sina grannar och ägna sig åt relationer som borde vara viktigare.
Johan Hakelius som kallar sig själv troende berättade att han läser såväl Dagen som Världen idag och Katolska Signum.


– Det ger mig ett vidgat perspektiv.


Johan Hakelius menar att den svenska medieeliten är mycket smalspårig. I England som han ständigt refererar till finns det ett antal medieeliter med många olika inriktningar. Där råder inte bara en snäv uppfattning. KD:s partiledare Göran Hägglunds utspel om medieeliten kontra det vanliga folket får i princip Hakelius stöd. Men risken är att fel väljare uppskattar det.

hakelius_4Ofta blir det hånfulla påhopp och reflexmässiga kontringar när kristna yttrar sig. Det märker också Hakelius


– Antingen är de dumma eller så låtsas de att de är dumma vilket är ännu värre. Man kan inte sätta vanliga glasögon på frågor med teologiska dimensioner.


Johan Hakelius har fått många kommentarer genom åren för sina krönikor. Några exempel på reaktioner är när han skrev om homosexuella adoptioner eller Sagan om ringen (han tycker mer om CS Lewis). Då är det vissa aktivister som kastar sig på honom efter att ha legat och ”fiskat” efter de här ämnena på Internet. Men på tidigare jobb var det betydligt mindre reaktioner.


– På Finanstidningen var det några i finanskvarteren kring Norrmalmstorg som reagerade. Nu har jag läsare i Skövde och överallt som hör av sig.


Johan Hakelius fick frågan från publiken hur han förbereder sig och ”klämmer fram” en krönika. Han visade sig vara lika krass som Jan Guillou.


– Som journalist har man inte råd att gå och invänta kreativiteten. Det är bara att jobba på för brödfödan.
Vad har då gjort honom till den modiga människa han är? Har han alltid varit så här?


– Ja, fråga mina lärare, hade jag varit min lärare hade jag åkt dit för misshandel.

– På landet där jag är uppväxt var man antingen intresserad av sprit eller sport. Jag var inte intresserad av sport och spriten vill jag inte säga något om. Jag lärde mig i stället att se saker som inte andra såg och utnyttjade det på olika sätt.

Bloggandet har aldrig varit något för Johan Hakelius. Han är föga imponerad av åsiktsmaskinerna på Internet och tycker att de borde hålla sig med redaktörer i större omfattning. Alltför många skriver alltför likt och alltför dåligt om ingenting.

hakelius_3
Ett femtontal personer valde att äta lunch med Johan Hakelius.

styr_kindbom
Text: Mikael Kindbom

Foto: Stanley Almqvist

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>