Upplagor diskuterades på KP-lunch

I dag fredag frågades tre kristna tidningschefer ut under en lunch med Kristna Publicistförbundet på Café Utsikten i Stockholm. Samma dag släpptes upplagesiffrorna, de så kallade TS-siffrorna för landets tidningar. Det var muntert för Dagen som gått upp 300 till 18.900 exemplar men för resten var det deppigt värre. Elisabeth Sandlund på Dagen kunde inte dölja sin stolthet.

– Förra året ökade vi mest procentuellt i svensk dagspress och i år var bara Svenska Dagbladet före oss.

Anders Mellbourn på Sändaren var mindre glad efter en minskning med 300 till 10.400.

– Det börjar bli farligt nära den psykologiska 10.000-gränsen, erkände han inför ett 15-tal åhörare.

På den här videon kan du följa hela samtalet.

Också Erica Cyrillus på Budbäraren kunde rapportera en  minskning. Hon kom dock på grund av tågförsening mot sutet av debatten och kunde bara meddela att Budbäraren nu genomgått formatminskning och förbättrat papper och att förhoppningen nu var att vända trenden.

Andern Mellbourn såg sekulariseringen och raset i antalet medlemmar i kyrkorna som förklaringar till tappet.

Men varför väljer trots allt över 10.000 att läsa din tidning? frågade moderatorn Mikael Kindbom tillika KP:s ordförande.

Anders Mellbours svarade att många vill följa sina samfund och se vad som händer utomlands på den kristna arenan och dessutom finns det reportage och om intressanta människor ochn händelser. Men eftersom tidningen bara kommer en gång var 14:e dag blir det inte så meningsfullt med en massa nyheter.

– Det är lite tråkigt för mig som varit på dagstidning (chefredaktör på DN bland annat) i många år.

Anders Mellbourn var styrelseledamoten som tog över chefsstolen i maj förra året. En handfull personer ingår numera i redaktionen.

Lite fler är det på Dagen. och Elisabeth Sandlund försökte beskriva sin tidnings inriktning.

– Tidigare hade vi för oss att vi skulle få en massa läsare från Svenska Kyrkan för de är många och till och med icke kristna trodde vi på. Men den breddningen är inte en ambition längre. Vi gör ett innehåll byggt på Lausannedeklarationen och det handlar om att spegla både det kristna livet och samhällsutvecklingen.

Anders Mellbourn slängde in en liten brandfackla på slutet när han lanserade idén om en sammanslagning mellan kristna tidningar.

– En superdagstidning för kristna alltså? frågade moderatorn och Mellbourn såg nöjd ut.

Mer skeptisk såg Elisabeth Sandlund ut. Hon kunde förövrigt berätta att Dagen ekonomiskt sett gick extremt bra förra året. Med draghjälp av besparingar. Bland annat har personalen gått ner i arbetstid och antalet sidor har minskat.

-Men ni har ju ert presstöd, kontrade Anders Mellbourn en aning surt.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>