stanley.se

Kritisera i tid

Anna Bieniaszewski Sandberg har svarat för en av den kristna journalistikens viktigaste insatser på senare år genom den senaste tidens artiklar i Dagen om församlingen Karismas uppgång och fall. Det är ingen vacker bild av ledarskapet som målas upp i serien. Många människor har förlorat mycket pengar och en hel del illusioner. De litade på pastorerna Sven Almqvist och Thomas Ardenfors som med sin höga profil lyckades samla stora skaror människor som längtade efter något nytt.

Artiklarnas främsta uppgift är att lära av historien. Genom att förstå vad som gick snett kan vi förhoppningsvis tidigt se varningssignalerna i våra egna församlingar. Anna Bieniaszewski Sandbergs artiklar har ett tonläge som inbjuder till ett konstruktivt samtalsklimat. Artiklarna har inte den snaskiga prägel som annars kan vara frestande att ta till. Det är skickligt genomfört.

Men det är alltid lättare att stå med facit i hand. Särskilt när man har en omfattande konkursutredning att ösa ur. Problemet lär snarare ha varit hur Anna Bieniaszewski Sandberg skulle sovra bland alla pärlor som låg och väntade på att plockas. Alla fordringsägare måste ju ha namngetts och konkursförvaltaren ha lagt det pussel som gjorde att historien bara låg och väntade. Är det något som reportern kan kritiseras för är det väl just oförmågan att begränsa materialet. Det fick svälla lite väl mycket i Dagens spalter tills det närmade sig frosseri.

En annan reflektion är frånvaron av kritiska artiklar såväl i Dagen som i andra tidningar under den tid som förloppet pågick. Det hade ju kunnat rädda många slantar och öppnat ögonen på godtrogna och naiva församlingsmedlemmar.

Bygg därför vidare på de tips som Dagen fått in på nu pågående tendenser och öppna spalterna för eventuell kritik också mot de församlingar som äger tidningen Dagen.
Men glöm inte att också spegla allt det positiva som händer varje dag i Församlingssverige. Karismahistorien är ju trots allt ett unikt undantag. Och vår tro bör överleva en sådan historia.

Mikael Kindbom
ordf. KP
tisdag 22 januari 2008

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>