Lägg ned Existens

SVT:s så kallade livsåskådningsprogram Existens upplåter en halvtimme åt en kille som granskat 60 ledare om islam i den kristna tidningen Världen i dag. Tesen är att tidningen är islamfientlig och detta skildras effektivt med läckra bilder från tidningsarkiv och den bildsköna reporterns jakt på sanningen till ackompanjemang av suggestiv musik. Tittaren får intrycket av att redaktionen är något på spåren. Ett RIKTIGT AVSLÖJANDE precis som på fina Uppdrag Granskning. Men det blir bara sorgligt platt än en gång. Högläsning ur ledarna: “Det handlar om ett systemfel i islam”.  Ja, är det särskilt kontroversiellt? Det pågår ett krig mellan Västvärlden och terrorister som hämtar sin inspiration ur denna religion. Världen i dag kan Koranen och Mats Tunehag som troligen ligger bakom en eller annan ledare har rest runt världen i många år och förvärvat djupa och insiktsfulla intryck av denna religion. Han träffar avhoppare och kritiker i islamvärlden som lever mycket farligt. Den som såg dokumentären nyligen på SVT om terrordådet i Bombay för något år sedan fick en utmärkt lektion i hur islam i dag används. Uppspelningen av telefonsamtalen mellan terroristerna och deras ledare visade att det utlovas belöning i himlen för den som vågar fullfölja med fler avrättningar. Terroristerna lyder villigt sina ledare och blodbadet blev ett faktum. Existens drar paralleller till Sverigedemokraterna. Men det är skillnad mellan Sverigedemokraterna och Världen i dag. Världen i dag bekänner sig till kristen tro och är öppen med det. En person som konverterar från islam till krstendom riskerar i många länder döden. Detta är ett faktum. Världen i dag gör en teologisk och intellektell tolkning av Koranen och upplyser sina läsare om det. Det är väl en kristen tidnings uppgift. Därmed inget sagt om muslimerna i sig. Tidningen har en stor tolerans gentemot invandrare och har under många år tagit som uppgift att granska högerextremismen och Sverigedemokraterna. Tidningen har slagits för invandrares rättigheter och mot en tuff migrationspolitik. När Existens buntar ihop Världen i dag med Sverigedemokraterna gör programmet ett stort misstag. Det är uppenbart att Existens har kommit till vägs ände. Jakten på kristna har blivit programmets signum. Det är väl motsatsen till existensiella frågor? Titeln på prorammet har ingen täckning längre. Och nu tar man fram en okänd forskare som läst några ledare och som Världen i dag granskat på ett självklart sätt. Detta lyfts fram som en skandal. Gör licensbetalarna en tjänst. Lägg ner programmet.

styr_kindbom
Mikael Kindbom

1 comment to Lägg ned Existens

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>