Frimodighet en bristvara hos kristna journalister

År efter år slussas ni ut i arbetslivet. Kristna medieutbildningar som Kaggeholm och Strömbäck kanske har utbildat er. Eller så gick ni på universitetet. Ni kanske växte upp i ett kristet hem och nu har ni fast jobb på TV4 eller Aftonbladet.

Men ni talar ogärna om er bakgrund. Hellre om vurmen för Bajen eller weekendresan till Prag. Åren går och ingen frågar. Du är frälst och kanske döpt som vuxen. Ett liv i Jesu efterföljelse låg framför dig. Ändå tar det emot. På fikarasten känns det onaturligt att tala om tro. Alla har så bråttom. Och stämpeln reaktionär hänger i luften. Frikyrklig bakgrund, nej inte jag. Och tuppen hann gala tre gånger.

Missionsbefallningen gör inte undantag för redaktionella medarbetare. Den karriären är liksom av underordnad betydelse. Släpp en liten testballong då och då. I samband med påsk var ett bra tillfälle. Pingst också även om tungotal kanske känns lite obehagligt att beröra. Det är dags att gjuta nytt mod i oss kristna journalister. Släpp loss frimodigheten och du ska se vilka härliga diskussioner du får på jobbet. Du kommer bara att verka spännande. Det är så många andra som håller på Bajen och åker kors och tvärs genom jordklotet. Och stanna inte vid samtalet under fikan.

Tänk ut en strategi. Ställ dig frågan: Hur ska jag låta Jesus synas i nästa TV-inslag? Det saknas inte uppslag. Människor förvandlas varje dag av kraften från Jesus. Och den kärlek och den tro omsatt i praktisk handling som vi ser också långt utanför Frälsningsarmén och Stadsmissionen är riktigt gripande. Fler måste få reda på det.

Låt ropen höjas på taken. Låt basunen ljuda. Ni har unika möjligheter, ni kristna i landets medier. Ta vara på dem. Och möt oss gärna på en lunchdebatt med Kristna Publicistförbundet.

Mikael Kindbom
2006-04-18

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>