Därför missade DN Jesusmanifestationen

Lunchmöte:
Därför missade DN Jesusmanifestationen

KP
Initiativtagaren Stanley Sjöbert vid sidan av DN:s representant.

På torsdagen möttes DN-journalisten Thomas Lerner och pastor Stanley Sjöberg för att diskutera tystnaden från DN efter Jesusmanifestationen. 12.000-15.000 människor slöt upp i Kungsträdgården för att lyssna till tal av kristna ledare från en mängd samfund och kristen musik. Intresset från massmedia visade sig vara svalt. DN valde att förbigå händelsen med tystnad. Thomas Lerner beklagade missen i Kristna Publicistförbundets samtal i Citykyrkan i Stockholm.

Vi hade en reporter där men ett dubbelmord inträffade. Sedan föll det mellan stolarna, sa han sammanfattningsvis.

Han inser nu i efterhand hur stor händelsen var och tycker själv att den borde motiverat en rejäl bevakning.

Samtidigt kommer det 5.000 mail till DN per dag. Det krävs att pressmeddelandena innehåller något speciellt.

Thomas Lerner som till vardags arbetar på DN med livsåskådningsfrågor tycker själv att framför allt utvecklingen med kristna invandrarkyrkor i Sverige är intressant. Och många av dem slöt ju upp i manifestationen. Stanley Sjöberg föreslog att DN åker ut till invandrarkyrkorna för att vara med på en livfull gudstjänst.

KP
DN-journalisten Thomas Lerner.

Men hur är bevakningen generellt av svensk kristenhet? Medan idrotten har särskilda sportbilagor får ju vi kristna i kyrkor som lockar fler än idrottsevenemangen nöja oss med en och annan artikel. Thomas Lerner menar att idrotten har en helt annan dramaturgi.
Men det är väl dramatiskt när en alkoholist blir omvänd exempelvis, flikade Stanley in.
Och Stanley Sjöberg hoppades att medias intresse för kristna kan öka när invandrarkyrkornas företrädare lämnar sin hittills låga profil.

Det verkar kunna hända saker där längre fram. De är mycket besvikna över situationen i Sverige idag, sa Stanley Sjöberg och fick stöd av Dagens förre chefredaktör Olof Djurfeldt som kunde berätta om invandrarkyrkornas positiva inflytande på protestantismen i Tyskland vilket lockat mediernas intresse där.

Thomas Lerner visade prov på mängder med klipp från sin Insida i DN. Det handlade om allt ifrån buddhism, till taizé och kristna människors arbete med hiv-drabbade i Afrika. Också kulturen i DN kan, menar han, spegla andliga skeenden. Det är alltså mer fråga om företeelser eller enskilda människoöden mer än kyrkliga händelser. Och det är här vi kristna har en uppgift att ”väcka” tidningarna och tipsa om unika fenomen inom kyrkan med nyhetsvärde.

Det här är en viktig dialog, menade Stanley Sjöberg.

KP
Stanley Sjöberg tror på ännu större samling nästa år!

En av de 15-tal människor som kom till mötet frågade hur DN hade speglat mötet om det blivit ett referat.

Som en karneval ungefär, något positivt. Kanske hade vi hittat en ovanlig grej mitt i alltihop och fokuserat på den men positivt hade det nog blivit, svarade Lerner.
Thomas Lerner bevisade det intresse för andliga ting generellt som ändå finns i medievärlden med artikelstatistik. Han hade slagit i sitt eget arkiv på träffar och självfallet låg påven och Dalai Lama högt men också namnet pingstkyrkan fick ett antal hundra träffar liksom namnet Stanley Sjöberg vilket lockade till skratt i publiken.

Till sist fick Stanley Sjöberg besvara frågan om varför centrala företrädare från Svenska Kyrkan och Missionsförbundet avstod från manifestationen. Men han kunde bara svara att han hade träffat ledarna men bara fått mumlande besked. De verkade ha funnits en rädsla för att liera sig med vissa kristna ledare.

Jag kan förstå vad de tycker om saker jag gjort i mitt liv men det var därför jag avstod från att vara på estraden, men det hjälpte inte, suckade Stanley.

Men det faktum att manifestationen bara fokuserade på Jesus som Guds son och inga andra demonstrationer eller tyckanden tilläts samt att kyrkoherden Haakon Långström ledde manifestationen med fast hand tror Stanley Sjöberg kan leda till en annan inställning nästa år. För att det blir en upprepning och en mycket större manifestation år 2009 verkar pastor Sjöberg vara övertygad om.

KP
Samtalet var livligt kring lunchbordet.

Text: Mikael Kindbom
Foto: Stanley Almqvist

Pressmaterial finns här

21 maj 2008

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>