stanley.se

Samfundsledare i dynamiskt samtal

Tänk vilken uppfriskande uppriktighet som bloggarna bidragit till i den svenska kristenheten. När vi bara hade papperstidningarna satt det ju alltid en grindvakt, ansvarig utgivare eller en lojal nyhetschef, och stoppade personangrepp eller obekväma åsikter. Nu är grinden riven och skribenterna är sina egna gränssättare.

Stefan Swärd skriver spetsigt om farorna med karismatiska rörelser. Självfallet ligger det i farans riktning att pingströrelsen känner sig träffad. Helt följdriktigt har Sten-Gunnar Hedin gått till motangrepp mot Swärd. Resultatet är en mycket intressant andlig/ideologisk debatt mellan två höjdare tillika goda retoriker i svensk frikyrkorörelse. När folk nästan började bli oroliga över tonen mellan herrarna tog tidningen Dagen ett välkommet initiativ och förde samman dem. Samtalet blev mycket lyckat. Intervjunn kan ni läsa i tisdagstidningen eller på nätet (www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=157370) . Artikeln visar att Hedin och Swärd i vissa avseenden ligger ganska nära varandra, i andra avseenden en bit ifrån. Missförstånd kunde redas ut och uppfattningar klarläggas. Swärd säger mycket ärligt: “Om jag tillåts uttrycka mig lite grovt: det finns en sorts andligt knark, sökande av kickar, vissa är aldrig nöjda med det vardagliga i sin församling. Kraften är inte till för att vi ska ha härliga upplevelser, utan öka vår kärlek och leda oss närmare våra medmänniskor och berätta för dem om Jesus. Därför reagerar jag på introvert karismatik som mest verkar ha fokus på sina egna upplevelser”. Plötsligt förstår Hedin vad som egentligen oroar hans meningsmotståndare och de börjar närma sig varandra.

Kanske är det här mötet viktigare än vi tror. Någonstans därute i det andliga landskapet råder förvirring som starka ledare gärna utnyttjar. Antingen erkänner vi det eller så stoppar vi huvudet i sanden. Jag tror att andeutskillningens gåva är en av vår tids viktigaste egenskaper. Traditionell kristen media eller bloggar blir då viktiga i upplysningens tjänst. Här kan vi kristna samtala och pröva vindarna. Och tvivelaktiga ledare ska veta att de granskas. På så sätt kan vi förhoppningsvis se fram emot en sund utveckling för svensk kristenhet.

kp
Mikael Kindbom
2008-09-10

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>