Kristna bloggar

Emanuel Karlsten, Dagen, Mikael Kindbom, KP och Stefan Swärd, EFK. Foto: Stanley

Lunchmöte torsdag 9 oktober 2008:
Kristna bloggar

Dagens Emanuel Karlsten och EFK-pastorn Stefan Swärd samtalade om bloggandets konst i en lunchdebatt hos Kristna Publicistförbundet på Cafe utsikten i Stockholm den 9 oktober. Ett samtal ni kan se i videoinspelad form på dagens hemsida (www.dagen.se) var överens om att bloggandet kommit för att stanna. Medan Emanuel Karlsten styrs av en ansvarig utgivare är Stefan Swärd sin egen utgivare. Kan han därmed skriva vad han vill?

- I motsats till de debattartiklar jag skriver är bloggandet mer spontant. Jag försöker ha en självkritisk distans och i det avseendet är det bra att ha högt i tak. Det är det som är bra med EFK att vi kan skoja med oss själva, erkänna våra misstag och lyssna på olika röster. En sådan kultur kan vara lättare att odla på bloggen än i andra mer strikta former.

Stefan Swärd dementerar att han attackerade pingstpastor Sten-Gunnar Hedin när det gäller kritiken mot karismatiska rörelser.

- Hur han kunde känna sig träffad är en gåta. Jag fösökte diskutera lite karismatiska överdrifter och det är viktigt att kunna göra det. Vi behöver inte vara så finkänsliga i kyrkorna och oroliga över att vi trampar någon på tårna.

Är du en frikyrklig smakdomare?
- Nja, då kan vem som helst bli smakdomare genom att bara öppna en blogg.
Emanuel Karlsten som gått över från att skriva i papperstidningen till att bara ägna sig åt bloggandet och webben höll med om att hans blogg är mer vardagsnära och mindre ideologiskt betingad än Swärds.

- Ja, mitt främsta mål är att skapa en relation med läsarna. Det är själva fundamentet, att skapa interaktivitet.
Ingår då att skriva om sina förkylningar och andra banala företeelser?
- Det får man absolut, det är ett sätt att närma sig människor.
Ångrar du något du skrivit?
- Nej, det är en del av bloggfenomenet att det är en dialog där jag uttrycker vad jag tycker och tänker. Det är ett samtal snarare än att jag står och debatterar.

Foto: Stanley

Mikael Kindbom beskrev Emanuel Karlstens vändning i fråga om sommarens Jesusmenifestation genom att först vara kritisk och sedan lyrisk när den väl inträffat. Han var stolt alltjämt över sin kritik och står för att den så kallade plakatkristendomen inte är något bra recept. Men när han väl stod där på Sergels Torg blev han starkt berörd av den andliga atmosfären. Det ville han delge läsarna.

- Detta är inget som står i kontrast till det jag skrev tidigare. Det finns olika sätt att manifestera Kristus på. Det skulle vara bra att utvärdera detta efetrsom vi gjort så här länge. Vi kan uppfattas som främlingar av utomstående. Men det var en häftig känsla när så många samlades och det i sig var inget jag kritiserade.

Emanuel Karlsten tillägger att själva papperstidningen hade en policy att stötta kampanjen på opinionsplats med mera.
Stefan Swärd tror att synen på plakat är en generationsfråga.
- Det förekommer knappt sådana demonstrationer som det gjorde på 70-talet.
Stefan Swärd fick också svara på frågan om hans åsikt på bloggen om att frikyrkornas går mot sin död.
- Ska man skriva balanserat och nyanserat är det ingen som bryr sig om en. Jag försökte spetsa till rubriken lite grand eftersom jag får göra det själv. Men statistiken talar för sig själv. Jag tror att en hel del av frikyrkorna är borta 2030 och resten 2060.

Foto: Stanley

Carin Stenström, tidigare på Världen idag, frågade om den abortdebatt som Stefan Swärd startade på sin blogg och fick ett enormt genomslag. Vad är Swärds målsättning med bloggen.

- Jag är nybörjarbloggare. Jag började lite försiktigt i somras med FRA-debatten och folk kikade in. Sedan började alla kristna läsa bloggen när jag skrev om Lakeland och Todd Bentley. Mitt mål är att påverka och sprida kristen tro och kristna värderingar.

Hur många följde din abortblogg?
- Jag fick in uppemot 200 kommentater. Antalet läsare var betydligt felr än tusen.
Hur känns det?
- Fantastiskt, som en stor utmaning. Och folk läser bloggen över hela världen. Det är fascinerande.
Emanuel Karlsten berättar att bloggarna har de flesta klicken månadsvis på Dagens webb. Det rör sig om tusentals på en dag.

Foto: Stanley

Hur kontrolleras dina alster?
- Jag kan inte skriva vad som helst. Jag har ett eget ansvar. Den absoluta merparten av inläggen publicerar jag rakt av. Känsliga inlägg skickar jag till utgivaren Elisabeth Sandlund och då kan vi hoppa över inlägg vilket händer sällan.

Ermanuel Karlsten säger att bloggandet är ett sätt för journalister att arbeta upp ett förtroende hos läsekretsen. Där behöver journalisterna göra mer. Åhöraren Erik Amkoff såg det som ett straff att varje dag prestera blogginlägg. Han undrade om inte antalet bloggare kommer minska drastiskt.

- Ja tror att vi lever i ett samhälle med enormt mycket kommunikation och det fascinerande med bloggen är att det är den totala demokratin. Vem som helst kan starta en blogg. Sedan tror jag att det kommer att urskiljas på så sätt att en mindre del blir stora kända varumärken som många läser och andra nischade specialbloggar. Men de flesta läses bara av bloggarna själva, säger Stefan Swärd som uppskattar antalet kristna bloggare till cirka 100.

Ett 15-tal personer hade kommit till lunchsamtalet på Café utsikten i Betlhemskyrkan i Stockholm.

Mikael Kindbom
2008-10-10

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>