Existens mot väggen

Melander

Existens är ett granskande TV-program com ska spegla friktionen mellan religion och samhälle. Ungefär så sammanfattade programmets producent Per Melander visionen när han besökte Kristna Publicistförbundet på Café utsikten, Betlehemskyrkan i Stockholm i fredags den 21 november. Utfrågningen blev stundtals het.

Per Melander fick höra att hans program var tendensiöst och att kristenheten gång på gång fick representeras av knäppskallar. Han visade utdrag ut en granskning av katolska kyrkan som Existens har gjort och även här beskylldes producenten för att bara visa upp några avvikande kritiker.

- Vi får också beröm för våra program även av kristna. Märsta pingstförsamling frågade om de fick lägga in programmet på sin hemsida, berättade han.

Per Melander är prästutbildad men har hållit på med TV och radio i många år. Han vill inte ange någon etikett vare på sig själv eller övriga redaktionen.

- För trovärdighetens skull, menar han.
Att programmet heter Existens kan lätt ge intrycket att programmet speglar existensiella frågor och Per Melander förklarar att programmet behållit denna titel för att den är inarbetad trots att programmet numera bytt inriktning och mer speglar samhällsperspektivet. “Annas eviga” tar mer upp de existensiell frågorna. Melander räknade upp en mängd program genom åren om aborter, skapelsetro, Dalai Lama, Buddismen, Svenska Kyrkans utveckling med mera för att visa på bredden och inriktningen.

Melander

- Skulle ni kunna ha ett program om missionsprovinsen som kritiserar Svenska Kyrkan? frågade Carin Stenström.
- Ja, varför inte. Kom med förslag. Det har alla rätt till, svarade Melander.
Undertecknad frågade Per Melander varför inte de fina sidorna i kristendomen kommer fram; Clara kyrkas hjälp till de utslagna och narkomanerna på Sergels torg och Korskyrkans kaffeservering på Stureplan på fredagnätterna exempelvis. Per Melander frågade retoriskt vad kyrkorna gör runt alla de gudstjänster som sänds i Sveriges Television.

- Tar kyrkorna vara på den uppmärksamheten?
Och han uppmanade oss alla att utnyttja de nya möjligheterna att visa film som inte fanns för några år sedan.
- Gör en film om kyrkornas insatser på Stureplan och lägg ut den på nätet, föreslog han.

.
Text: Mikael Kindbom
Foto: Stanley Almqvist
november 2008

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>